Tencent Headquarters

The proposal focuses on combining nature, community and technology into a project that maximizes flexibility, strengthens the local ecology, and supports an innovative working environment.

Curious for more?

Fred Yuhe Zhang | 张宇和

Head of Chinese Market, Landscape Architect

Location

Shenzhen, China

Size

200 ha

Year

2018 — 2019

Client

Tencent

Role

Lead landscape architect, masterplan competition

Partners & Collaborators

Schmidt Hammer Lassen Architects, Schlaich Bergermann Partner, Shanghai Urban Transportation Design Institute

A rich wetlands park is designed to connect directly with an entirely public level that will become a new landmark for visitors and residents in Shenzhen. Through a nature-based design, generous green spaces are designed on both sides of the buildings in order to provide active public spaces at the waterfront.

fig. 1
fig. 2

The waterfront park will return the coastline and its biodiversity to the mangrove-filled wetlands to help clean the water of the bay. The extensive landscaping and wetlands park help to manage rainwater and protect the area in stormy conditions.

“The project regenerates the vital mangrove forest along the coast. The mangrove forests have been reduced by about 90% in connection with the rapid urban growth in Shenzhen, so the project shows an approach where both buildings, people and nature benefit from the growth.”

— Rasmus Astrup, Partner and Design Director, SLA
fig. 4
fig. 3
fig. 5
fig. 6