Tomsgårdsvej — The Courtyard of the Future

Nature-based climate adaptation with rammed earth, new sounds, and upcycled solutions.

Curious for more?

Anders Hjelmsø Koefod

Project Manager, MA in Sustainable Architecture

Location

Copenhagen, Denmark

Size

6.400 m2

Year

2018 — 2022

Client

The City of Copenhagen. Co-financed by HOFOR, Bolig- og Planstyrelsen and AB Storgården

Role

Lead consultant, landscape architect

Partners & Collaborators

NIRAS, Scheller, Hougaard & Petersen, Egen Vinding & Datter, Logik & Co and Næste

How do we secure Copenhagen’s courtyards against cloudbursts while making them greener, more sustainable, and more livable? This was among the challenges driving Tomsgårdsvej – Courtyard of the Future, a new innovative climate adaptation project in Copenhagen’s North-West quarter.

The project demonstrates a number of the possibilities that nature-based climate adaptation and upcycling of locally sourced materials provide. In addition to cloudburst protection, the noise-plagued courtyard at Tomsgårdsvej has been given a new soundscape, two multi-functional rammed earth walls, and space for much more life – both the residents’, the birds’, and the insects’.

fig. 1
fig. 2
fig. 4 Process video from SLA's studio, 2020. To develop the best soundscape for the new water staircase we made a series of 1:1 tests.
fig. 3

Coming cloudbursts will be delayed and handled in two depressions that form part of an undulating, biodiverse courtyard. Here, children and adults can explore the 450-meter-long adventure path and on the route find ‘the forest playground,’ hammocks, a large orangery, and a completely new type of water staircase that uses circulated rainwater to mitigate the area’s massive traffic noise with trickling water:

“Tomsgårdvej is surrounded by a lot of traffic noise that is too loud to remove. Instead, we came up with the idea of 'camouflaging’ the traffic noise with nature's own sounds. We have done this by planting a dense forest of beaver aspen, as their leaf structures create pleasant rustles in the wind, and by specially designing an 80-meter long 'water staircase' whose rippling sounds of water mask the traffic noise within its pleasant soundscape.”

— Mette Skjold, CEO and partner in SLA

The courtyard’s new plantings and wetlands are designed to strengthen the local biodiversity. During the climate adaptation, we planted 195 new trees and shrubs and introduced 92 new plant species. Even before the new courtyard was inaugurated, our biodiversity survey showed that 20 different insects had found their way to the new city nature.

SLA’s lighting design is made to consider both the natural sleep rhythm of birds and people’s access to the starry sky. By lighting at two different heights and wavelengths, the design minimizes light pollution.

 

fig. 5
fig. 6 Image of the final, 80-meter-long (rain)water stairway at Tomsgårdsvej.

In the new courtyard at Tomsgårdsvej, upcycling, natural materials, and recycling go hand in hand with a story about local geology.

Central to the new design are the two winding moraine walls of rammed earth. By building the 83 and 53-meter-long walls of clay rather than concrete, approx. 156 tons of concrete has been saved. Functionally, the walls are part of the rainwater management and tie the three-meter terrain drop together while dividing the large courtyard space into smaller social areas.

The courtyard’s steep terrain dates back to the last ice age that formed a moraine edge here. In precisely the same location, the rammed earth walls now stand, as interpretations of the original edge, in a modern urban landscape.

fig. 9
fig. 8 The new orangery is made from recycled bricks and windows.

CO2-light constructions are repeated throughout the project. A new orangery has been built from recycled bricks and upcycled windows from the housing association’s last window replacement. All of the courtyard’s new sheds and board fences are made with recycled wood and are carried out by the circular design and construction company Næste. The rammed earth walls are constructed by ‘Egen Vinding & Datter’ and the upcycled orangery by ‘Logik & Co’.

In this way, The Courtyard of the Future at Tomsgårdsvej demonstrates how re- and upcycling can also strengthen the identity of a place and how new nature, new sounds, and rammed earth can form the framework for a new type of climate adaptation.

Fundamentals

Come explore the fundamentals of our office together with us

fund. 26

Atmosphere

“Atmosphere is a thin film of enclosure around our world. Without our vaporous, water filled atmosphere, life on Earth – or indeed life anywhere – would not exist. But atmosphere is also what you sense…

Read more

fund. 26

Sound

“Sound. The soundtrack of our lives often passes us by without us noticing. But I have begun noticing the poetry of the noises around me. The rhythm and the song of the poet. The calling…

Read more

fund. 27

White

“In the beginning was chaos. While the universe began to expand after Big Bang it also decreased in temperature. It became more and more ordered. With that order, the Universe changed its background colour toward…

Read more

fund. 25

Roots

“A tree consists of three parts: Its foliage, its trunk, and its roots. All three parts are important for the aesthetic feeling of nature. But of these three I find the roots most intriguing, most…

Read more

fund. 12

Mist

Mist is a phenomenon caused by small droplets of water suspended in air. Physically, it is an example of a dispersion. It is most commonly seen where warm, moist air meets sudden cooling, such as…

Read more

fund. 20

Sakuteiki
– The Book of Garden

Sakuteki – The Book of Garden is a manual, a textbook for Japanese gardeners in the 11th century. This introduction sounds like this: “In making the garden, you should first understand the overall principles. According…

Read more

fund. 19

Essay: The Bark Room

“Bark is both living and dead, growing and cracking, a shell, a protective layer and an integral part of the wood’s tissue. It’s the bark structure and the way it peels, which separates the different…

Read more