01.10.2022

The Courtyard of the Future inaugurated

How do we secure Copenhagen’s courtyards against cloudbursts while making them greener, more sustainable, and more livable? This was among the challenges for ‘Tomsgårdsvej – Courtyard of the Future,’ a new innovative climate adaptation project in Copenhagen’s North-West quarter, which has just been inaugurated.

The transformed courtyard shows how clay, sound, light, and new materials can form the framework for a new type of climate adaptation. Among other elements, the project includes a winding rammed earth wall that contributes to climate adaptation, ties the steep landscape together, and creates sheltered niches for stays. Next to it is a new orangery built from recycled bricks and windows, functioning as the central gathering point of the courtyard. Besides saving resources, the re- and upcycled solutions have thus also become a part of the place’s new identity.

In addition to cloudburst protection and various outdoor spots for play and hangouts, a new soundscape has been added to the noise-plagued courtyard. Running along the rammed earth wall is now a water staircase specially designed by SLA to create a comfortable, trickling sound. At the new playground, SLA planted a dense ‘forest’ of quaking aspen, as their leaf structure makes a pleasant rustling in the wind. In total, 195 new trees and bushes of 92 species are added to the garden. To strengthen the place’s biodiversity, SLA has designed both the planting and the lighting to accommodate the needs of the residents and the local birds. Lighting is made in two different heights and wavelengths to minimize light pollution. Thus both the natural sleep rhythm of the local birds and people’s access to the starry sky are taken into account.

The water staircase is specially designed to create a comfortable, trickling sound.
156 tons of concrete have been saved, by building the walls from rammed earth instead of concrete.

The project at Tomsgårdsvej is the newest courtyard project in Copenhagen’s Climate Quarter – an initiative under the Municipality of Copenhagen which aims to develop new methods for green, recreational, and sustainable climate adaptation of the existing city.

SLA has designed the courtyard for the City of Copenhagen in close collaboration with HOFOR, NIRAS, Egen Vinding & Datter, Logik & Co, Scheller, Hougaard & Petersen, and Næste.

Read more about the project here.

07.02.2024

SLA adopts new strategy and welcomes 10 new partners

We are pleased to share that SLA has appointed 10 new partners and 7 new associate partners.

Read more

20.10.2023

Honors to SLA's car-free Gata Grønland at Landskapsarkitekturprisen 2023

We are proud to share that SLA, Fragment and The City of Oslo have received an honorable mention at The Norwegian Landscape Architecture Award 2023 for the successful work in reshaping Gata Grønland in Oslo into a lush and vibrant gathering place. The project is being honored for “(…) pointing towards what our cities can become.”

Read more

15.09.2023

Downsview Framework Plan wins the Toronto Urban Design Award!

We’re happy to share that our resilient masterplan for North Toronto’s new Downsview district has won the prestigious Toronto Urban Design Award!

Read more