10.05.2022

Team SLA wins 1 billion DKK transformation of Sygehus Nord

Our transformation of Sygehus Nord creates a ‘neighborhood for all life’ – for residents, neighbors, and citizens and for local nature, plants, and wildlife.

Today it was revealed that Team SLA has won the combined planning and design competition to transform the former city hospital ground Sygehus Nord into a new, open, mixed-use neighborhood in the heart of Aalborg.

Sygehus Nord Model of the masterplan.
Sygehus Nord Team SLA with partners Transform, Bertelsen & Scheving, Friis & Moltke, and Sweco.

The 1 billion DKK transformation of Sygehus Nord is Northern Jutland’s largest real estate project to date.

When completed, it will open up the 36,745 m2 former hospital grounds to the surrounding city and create a ‘neighborhood for all life’ – for the residents, the neighbors, the citizens of Aalborg and for the local nature, plants and wildlife.

Sygehus Nord Most existing buildings are preserved and transformed to maximize cultural history and identity and minimize resource waste.
Sygehus Nord Masterplan

Central in the masterplan is to build upon and strengthen the area’s existing identity and qualities to create an optimal framework for a bustling, sensuous and social everyday life.

To achieve this, we preserve, transform and upcycle most of the existing buildings while adding new and varied housing, cafes, public spaces, and pocket parks that strengthen and add to the public life that is already present.

As the green heart of the neighborhood, we add a new 6,600 m2 People’s Park that will add a host of green, social, and natural amenities to the area while also acting as the natural pendant to Reberbansgade’s more urban character

Sygehus Nord Public spaces and pocket parks draws the nature all the way into the neighborhood.
Sygehus Nord The large People's Park is the heart and backbone of the new neighborhood.

To ensure the new SYGEHUS NORD neighborhood’s natural integration in Aalborg’s urban fabric, we cut a large Urban Gateway into the site’s landmark – the 14-story hospital high-rise building – which creates a new natural flow into the area and in a spectacular way updates the building into a new Aalborg icon.

The People’s Park will stretch underneath the railroad tracks and connect the area to the school, the cathedral, the KUNSTEN art museum, and to central Aalborg’s green network.

The People’s Park stretches underneath the railroad tracks and connects the neighborhood to central Aalborg.
Sygehus Nord A new gateway into the neighborhood is cut through the 14-story hospital highrise to create a new landmark for Aalborg.

We look forward to developing our winning proposal together with the citizens, our client Nordud A/S, the City of Aalborg, and our great partners in Team SLA: TRANSFORM, Bertelsen & Scheving, Friis & Moltke, and Sweco.

Construction of the SYGEHUS NORD grounds is expected to start once Aalborg Hospital moves out of the buildings, which is scheduled to take place in 2024.

Contact us to know more

Karsten Thorlund

Head of SLA Aarhus, Architect MAA

26.10.2022

SLA wins 85,000 m2 masterplan for Oslo's old Fornebu Airport

We are thrilled to share that we have won the design and masterplan competition to transform Oslo’s old Fornebu Airport around Flytårnet Station into a new 85,000 m2 mixed-use city district.

Read more

01.10.2022

The Courtyard of the Future inaugurated

How do we secure Copenhagen’s courtyards against cloudbursts while making them greener, more sustainable, and more livable? This was among the challenges for ‘Tomsgårdsvej – Courtyard of the Future,’ a new innovative climate adaptation project in Copenhagen’s North-West quarter, which has just been inaugurated.

Read more

21.09.2022

SLA at Oslo Architecture Triennale

SLA is participating in the eighth Oslo Architecture Triennale, investigating how to create more sustainable, diverse, and generous neighborhoods.

Read more