• Large_nybirdview.jpg
  • Large_indergard.jpg
  • Large_forplads.jpg
  • Large_trappe.jpg

Helse Stavanger

SLA’s landscape design for Stavanger Hospital – one of Scandinavia’s biggest health care building projects – bases on thorough analyses of the hospital’s surrounding landscape. Nature’s changeability and the existing landscape’s potentials are integrated and strengthened in a unifying landscape design that creates a close interaction between Stavanger Hospital, the urban context and nature. The landscape is shaped with different variations that change with the seasons and weather, while the area’s distinctive vegetation and undulating terrain actively contribute to climate adaptation. The result is a cohesive series of sensuous, changeable and recreational outdoor spaces inside and around the new hospital, creating variation and entity between Stavanger Hospital and the different wards and offering patients, relatives and staff green and healing surroundings. 

Site Stavanger, NO
Service Landskapsdesign
Client Helse Stavanger
Design 2014-2018
Realisation 2023
Area 80.000 m2
Collaborators Nordic Office of Architecture/COWI/Aart

Nature’s changeability and the existing landscape’s potentials are integrated and strengthened in a unifying landscape design