Home   Planning   Urban Design   Participation   Services   Profile   Media and Articles   Contact                      Dansk
     
 
The City Dune / SEB Bank
 
 

 

 

Location: Copenhagen, Denmark
Client: SEB Bank & Pension
Team: Stig L. Andersson, Malene Krüger, Ulla Hornslyd, Rikke Geertsen, Alexandra Vindfeld Hansen
Collaborators: Lundgaard & Tranberg Architects, Rambøll
Design phase: 2005-2007
Construction: 2007-2010
Area: 7,300 m2

 

 

 

 

 

 

 

The harbor front of Copenhagen has through the years been widely criticized for being the site of low quality office buildings, introvert shopping malls, bad infrastructure, and few, if any, public spaces worth using.

 

Here, above an underground car park on the corner of two traffic-heavy streets, the Swedish SEB Bank chose to erect its Scan-dinavian headquarters. SLA got the assignment to create an urban space that could tie the new headquarter together with the surrounding area, the har-bor, and the rest of Copen-hagen.

 

An open space in front of a bank does not necessarily need to be anonymous, grey, and void of people. On the contrary, SLA designed the area as a green and welcoming ‘open foyer’ for the public and employees of the bank alike.

 

The result is a sustainable and fully accessible urban space covering an area of 7.300 m2. Like a giant dune of sand or snow it slips in between the buildings, thereby creating a spatial coherence in the design. Simultaneously, the urban space, elevated 7 meters above the surroundings, ensures the mobility of pedestrians and cyclists, leading from SEB and the harbor past The Danish National Archives and on to the Tivoli Congress Center.

 

The City Dune, as the urban space quickly came to be called, is made of white concrete, bor-rowing its big, folding movement from the sand dunes of Northern Denmark and the snow dunes of the Scandinavian winter.

 

The folding movement and the contour of the terrain not only handle functional and technical demands from drainage, acces-sibility and lighting to plantation and the creation of a root-friendly bearing layer. It also offers a variety of routes for customers and employees of SEB as well as ordinary Copenhag-eners, creating an ever changing urban space.

 

Acclimatization is the single most important principle in the design of The City Mile. Through the folding movements of the con-crete, the surface reflects as much of the incoming sun radiation as possible, thereby creating a cooler microclimate during the hot months of the year.

 

This cooling effect is further enhanced by the plantation, and by the 110 water atomizers emitting out moist air, spread by the wind. The result is the ex-perience of being in the middle of the lush Scandinavian nature. Narrow drains lead the rainwater from the concrete surfaces and into two large rainwater tanks. From here it is pumped to the plantation and the water atomizers through a fine-meshed network of tubes.

 

As such, no rainwater ends up in the sewers or on the roads.

 

The trees and herbaceous borders are placed in fissures between the horizontal planes. Both deciduous and evergreen plantation has been utilized to achieve the metabolism of water throughout the year in addition to enhancing the microclimatic environment with wind and shelter.

 

The trees and plantations are not arranged to emulate nature. It is a new manner of seeing and experiencing nature in the city. The ambition is to create an urban view of nature through a design that clarifies the presence of nature as a process, while simultaneously supporting ac-climatization and other functional conditions.

 

All in all, The City Mile is not only Copenhagen's first 100 percent acclimatized urban space through the sustainable use of concrete and plantation; it also gives a much needed recre-ational value to a part of Copen-hagen long neglected by city planners.